HTML

Lacibácsi Naplója

Pénz, politika, közélet. Minden, ami fontos, aktuális, bosszantó, vagy érdekes.

Friss topikok

Linkblog

Éljen az ingyen-élés és a hülyeség!

2011.09.28. 15:54 Lacibácsi Naplója

Bölcs vezérünk és kis számú tanácsadó testülete sikeresen átnyomta a fix végtörlesztésről szóló törvényjavaslatot. E szerint hétfőtől bárki, akinek van miből, vagy rendelkezik az újabb hitelfelvételhez szükséges feltételekkel, módjában áll a mai árfolyamnál közel 25%-kal alacsonyabb árfolyamon visszafizetni felvett hitelét. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a ténylegesen fennálló tőketartozásunk negyedét megkapjuk ajándékba (a kamatokkal együtt). Mindezt persze úgy, hogy arra a bankoknak saját forrásból kell előteremteniük a különbözetet (pl. a nyereségük adókkal megnyesett maradékainak terhére).

 

Ez eddig mind szép - legalábbis nekünk, ingyenélő spekulánsoknak, akik felelőtlenül vettünk fel hitelt és élünk az ingyen kenyérrel (legalábbis nekünk most nem kerül semmibe, majd csak később).

 

A törvény egyébként jogszabályellenes és ellenkezik az európai alapjogokkal is. És ezt tudják a kupolás házban is jól! Tehát, csak a tisztánlátás kedvéért: A törvényalkotók egy törvénytelen jogszabályt szavaztak meg. (Érdemes lenne megnézni, hogy személyesen felelőssé tehetők-e ezért!)

 

Természeten ebben az esetben sem készítettek hatástanulmányt, vagy egyeztettek a piaci szereplőkkel, de megkockáztatom, hogy nemhogy közgazdász, de számokkal valaha találkozott ember sem ült a sörözéskor a csapatban, aki esetleg felvetette volna, hogy ez így nem lesz annyira jó. Mert nem lesz, hiába tűnik elsőre úgy. Miért?

 

  1. Aki megtakarítással rendelkezik és nem tök hülye, az nagy valószínűséggel visszafizeti hiteleit, mert ilyen sansza nem lesz még egy. Ezt ugye a megtakarításai bánják majd, azaz nem lesz tartalék -vagy semmilyen- félretett pénze. Márpedig ha valakinek nincs ilyenje, akkor nem vásárol tartós fogyasztási cikkeket, nem utazik el nyaralni -telelni, stb. Azaz nem költ a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban és a belföldi idegenforgalomban sem (a külföldért most nem sírunk). Mindez egyenes út ahhoz, hogy ezen szektorokban dolgozók egyre kevesebbet fognak dolgozni, amit a tulajdonos előbb utóbb leépítéssel válaszol majd. És már benne is vagyunk abban a spirálban, amiből igen bajos a kiszállás (kevesebben dolgoznak, kevesebbet keresnek=kevesebbet költenek=egyre többeket tesznek utcára...).
  2. Lesz -mégpedig egy viszonylag széles réteg- akik nem fognak tudni élni ezzel a lehetőséggel, ezért -teljesen jogosan- kitaszítottnak érzik majd magukat. Sokan lesznek ám így! Ők azt fogják kérdezni, hogy vajon Bölcs Vezérünk miért őket veri el állandóan? És hogy aztán miért nekik kell majd megfizetni a bankok felé azt, amit a többiek megnyertek? És lássuk be jogosak a kérdések. Egy igen elégedetlen és igen széles társadalmi réteg van kialakulóban, ami eddig -történelmileg- soha nem vezetett semmi jóra.
  3. Függetlenül attól, hogy az MNB mindent megtesz, hogy a bankok ne a piacról vásároljanak devizát Forint ellenében -ezzel leütve a Forint árfolyamát a béka sgge alá- a Forint még menni fog. Mert ki az a hülye, aki ezek után itt szeretne bármit is üzletelni? Hát másnap elveszik, amit megkeresett és még bűnözőnek is titulálják! Őszintén: Tényleg hülye lenne...
  4. És el is érkeztünk a bizalom kérdésköréhez. Ez a kérdés ma különösen érzékeny, amikor a befektetők rémültükben azt sem tudják, hová vigyék a pénzüket, ahol nem vész el. Kamatot (hozamot) már rég nem szeretnének, biztonságot és kiszámíthatóságot annál inkább! Nos, az utóbbi másfél évben ebből a kettőből nem igazán lehetett találni itthon. Ami eleinte ideges és felkészületlen kapkodásnak tűnt (már akkor sem volt egészen érthető, hogy ennyi felkészülési idő után miért is van ez), az mára kezd egy szisztematikus, idiotizmussal kevert ámokfutásba átmenni, amely egy ember, egy párt (volt már ilyen korábban is!) téveszméjét hivatott megvalósítani mindenáron! Nos, ezt nem szeretik a befektetők, ha hazai, ha külföldi.

 

A fentiekből ugyanaz következik. Részben a hitel visszafizetések, részben az eddigi ténykedések és nem utolsó sorban a retorika okán mára Magyarország közepes megítélése finoman szólva is gyengévé apadt. Ezzel együtt persze kilátásaink is kedvezőtlenebbek lettek -és most NAGYON finoman fogalmaztam!

Hát így. Éljenek az ingyenélők és a hülyék. Mi...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lacibacsinaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr983262872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása